Wiel vlechten

Kosten: € 35,00

Na het oppompen van mijn achterband zit er opeens een dikke bobbel in mijn velg

Doordat de velgwand te dun is geworden door het remmen met de remblokjes is de velg geknapt en door de druk van de buitenband komt hij naar buiten, helaas moet er een nieuwe velg worden gemonteerd

 

Een fietswiel bestaat uit drie onderdelen:

Velg: Een velg van de fiets is het onderdeel van het fietswiel waar de buitenband en de binnenband op zitten aan de ene kant en aan de andere kant zitten de spaken er aan. Meestal word de velg van aluminium gemaakt maar er bestaan ook velgen van staal roestvrijstaal of zelfs hout. Als het wiel krom is bedoel je eigenlijk dat de velg krom is. Een velg van een fiets met remblokjes die op de velg remmen moet heel goed recht zijn anders is de rem niet goed af te stellen. Als de velg krom is voel je dat tijdens het fietsen. Je hebt een slingerende fiets.  Een kromme velg kan 2 oorzaken hebben; door verkeerde spanning van de spaken (een gebroken spaak) of  met een klap. (een aanrijding of een omgevallen in een fietsenrek) Als er een slag in het wiel zit doordat de spakenspanning niet goed is, is het slag uit de velg te halen door de spakenspanning weer goed af te stellen. Als de velg krom is gegaan door middel van kracht van buitenaf is het niet meer te herstellen met de spaken spanning en moet er een nieuwe velg om gespaakt worden.

Spaken: De spaken is het onderdeel (eigenlijk veel dezelfde onderdelen) wat de velg met de naaf verbind. Het aantal spaken is afhankelijk van de uitvoering van het wiel maar meestal heeft een wiel 36 spaken. Spaken zijn altijd van staal (verzinkt) of roestvrijstaal, Als een wiel uit evenwicht is of heel zwaar belast is kan er soms een spaak breken. Als er meer dan 5 spaken zijn gebroken heeft het geen zin om alleen die 5 spaken te vervangen omdat het wiel dan zo ver uit evenwicht is geweest dat alle spaken zwak zijn geworden. De spaken blijven dan breken! Dan moeten alle spaken worden vervangen om weer een stevig wiel te krijgen.

Naaf: De as van het wiel “de naaf”zit in het midden van het wiel. Soms zitten er versnellingen in de achter naaf, soms een terugtraprem met of zonder versnellingen, of soms tandwielen. In een voorwiel kan alleen een as zitten die draait, dan heeft de fiets een voorrem met remblokjes of alleen een terugtraprem, een naafdynamo voor de verlichting dit kan in combinatie met een rollerbracke rem,een trommerrem of een schijfrem. Er kan natuurlijk ook alleen een rem in of op de voor naaf zitten. De versnellings naaf is het duurste deel van de “gewone” fiets. Als het achter wiel krom is en de vernellings naaf goed word er vaak voor gekozen om de naaf te behouden en nieuwe spaken en een nieuwe velg te monteren.

 

 

Afspraak nu inplannen

Omdat er heel veel combinaties in aandrijving kleur versnellings systemen en maten zijn, is eigenlijk elk wiel uniek.  Door een wiel te spaken is het mogelijk om een onderdeel van het wiel los te vervangen.

In veel gevallen is dat voordeliger dan een heel wiel te kopen. Zoals bij de onderstaande gevallen:

  • Bij herhaaldelijk spaakbreuk: alle spaken vervangen
  • Bij een kromme velg: alleen de velg vervangen
  • Bij een kapotte naaf (binnenste van het wiel): alleen de naaf of zelfs alleen de huls vervangen

Deze prijs voor het omspaken is exclusief (de)montage van het wiel in de fiets

Zie hieronder wat gekke/mooie wielen die we hebben gemaakt 

Dit zijn wielen die we kunnen maken en die worden gebruikt voor cruisers en lowrider fietsen