Verlichting maken

“Het is zo vroeg donker maar mijn fietsverlichting doet het helemaal niet kunnen jullie dat voor mij maken?”

 

De Fietsverlichting is voor je eigen veiligheid als je in het donker op pad gaat misschien wel het belangrijkst. Nog niet zo lang geleden was het enige systeem voor fietsverlichting met een dynamo. Dit is een losse dynamo die met behulp van een klein wieltje die op het fietswiel drukt 6 volt opwekt en zo de stroomvoorziening voor de verlichting is. Er zijn nu wat meer mogelijkheden voor de fietsverlichting: Een naafdynamo dit is een dynamo die in het midden van het voorwiel zit en zo stroom opwekt voor de fietsverlichting, er zijn ook mogelijkheden om daar je telefoon mee op te laden of een fietsnavigatie systeem op aan te sluiten. Op de naafdynamo word meestal alleen de koplamp aangesloten omdat het fijn is als de koplamp een grote lichtbundel heeft de achterlamp is dan bet een batterij en een led lampje deze hoeft minder fel te zijn. Met de opkomst van de led lamp is de mogelijkheid gekomen om ook fietsverlichting op batterijen te maken. Met 2 AA baterijen is het mogelijk om met een led lamp wel 100 brandduur te hebben. Als je een grote lichtbundel wil gaat het wel ten kosten van de branduren, dit is de reden dat er veel fietsen zijn met een naafdynamo. In Zwolle word best vaak gehandhaafd op fietsverlichting.

“wat zijn eigenlijk de regels voor fietsverlichting en is al die refectie ook verplicht?”

Als fietser moet je in het donker en bij slecht zicht een voorlamp en een achterlamp hebben. Je mag  ook losse lampjes gebruiken dit zijn lampjes die je met een klik systeem of met een elastiekje vast maakt. Je moet ook reflectie hebben aan de voor en achterkant van je fiets ook moet je reflectie hebben in je banden of wielen. De kwaliteits banden hebben allemaal een reflectie streep aan de zijkant van de band behalve die van de mountainbikes en race fietsen. Op je pedalen moet je ook reflectie hebben, eigenlijk hebben alle trappers reflectie behalve van de sportfietsen de atb en race pedalen hebben geen reflectie. De kleuren van reflectie zijn; voor de koplamp: wit de achterlamp moet rood zijn voor de banden wil de wedgever witte refectie en in de pedalen moeten de reflectoren geel zijn. Maar je mag dan weer geen driehoeken als reflector gebruiken. De lampen van je fiets moeten aan de volgende regels voldoen: Je koplamp moet geel of wit licht hebben en je achterlamp rood licht. De lampen mogen niet naar beneden schijnen, let wel op dat als je een felle voorlamp hebt dat je hem goed afstelt en niet de mede weggebruikers verblind. De verlichting mag niet knipperen. Als je losse lampjes gebruikt let dan wel goed op dat ze niet naar beneden schijnen dit gebeurt best makkelijk als je over een bobbel fietst en als ze niet goed vast zitten. Ook is het belangrijk als je losse lampjes gebruikt dat ze altijd goed zichtbaar zijn en dat je er niks overheen hangt. Losse lampjes mag je ook gewoon aan je kleding of op je rugtas vast maken. Je mag losse lampjes niet op je hoofd, aan je armen of benen vastmaken.

Als je een speciale fiets hebt met meer wielen en dus wat breder bent moet je, meer reflectie en koplampen gebruiken waar je die moet monteren is afhankelijk van de fiets.

tip: Als je met je mountainbike of race fiets door het donker gaat denk er dan wel aan dat je geen refectie hebt 

Afspraak nu inplannen

Als je fietsverlichting kapot is, is het meestal een kleinigheid, een contactje of een lege batterij omdat de fiets door weer en wind moet en vocht niet de beste vriend is van de verlichting blijft het storings gevoellig. Wij van Wereldfietsen Zwolle maken graag je verlichting of hebben misschien zelfs wel een betere oplossing die wat minder storings gevoelig is want:

"de fietsverlichting moet altijd werken!"